Plastic tasjes verbod
Per 1 januari 2016 is het verbod op gratis plastic tasjes ingegaan.

Wat houd het gratis plastic tasjes verbod in?

Het verbod houd in dat u als winkelier of marktkraamhouder de plastic tasjes niet meer gratis mag meegeven. Het verbod is zelfs geldig voor alle verkooppunten van goederen of producten.
Als u uw klant toch een plastic tasje mee wilt geven, dan bent u dus verplicht om hier een vergoeding voor te vragen.
 
Wat mag wel en wat mag niet?
Geen enkele vorm van plastic tas mag gratis verstrekt worden. Dus ook geen gelamineerde tassen of tassen met een plastic voering. Zelfs de zo genoemde bio based en composteerde tassen zijn niet toegestaan omdat deze ook voor zwerfvuil en verspilling van grondstoffen zorgen.
Papieren, jute en stoffen tasjes mogen dus nog wel gratis worden meegegeven.
Deze zijn in aanschaf helaas wel stukken duurder dan de plastic tasjes.
 

Zowel plastic tasjes als papieren tasjes zijn bij ons verkrijgbaar.


Hergebruik
De overheid wil met het verbod de verspilling van grondstoffen tegengaan. En dus ook het hergebruik van de tassen stimuleren. Het is daarom wel toegestaan om een statiegeld tas in te voeren. U vraagt dan dus een vergoeding voor de tas, en als de tas weer bij u word ingeleverd betaald u het bedrag weer aan de klant. Tevens is het toegestaan om een “tassenbol” in uw winkel op te hangen. Hier kunnen klanten hun gebruikte plastic tas in doen en er uit halen voor hergebruik.

 
Welk bedrag moet ik vragen voor een plastic tas?
Het bedrag wat u moet vragen voor de plastic tas is niet vastgesteld door de overheid. Dat mag u dus geheel zelf bepalen. De overheid geeft echter wel een richtprijs aan van € 0,25. Dit bedrag word als richtprijs gegeven omdat mensen bij deze prijs een meer bewuste afweging zouden maken voor het aanschaffen van de tas. Als winkelier bent u verplicht om btw over de tas af te dragen, en tevens moet de tas apart vermeld worden op de bon.

Wie houd er toezicht op het verbod?
Het toezicht word gehouden door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze controleert het verbod op gratis plastic tassen en voert daarom controles op verkooppunten en administratief onderzoek uit. Winkeliers moeten kunnen aantonen dat ze plastic tassen niet gratis meegeven.
 
Uitzonderingen
Toch zijn er een aantal uitzonderingen op de regel. Er mogen dunne plastic tasjes (dunner dan 0,015 millimeter) meegegeven worden.
Maar alleen als deze bescherming bieden aan onverpakte etenswaren.
Of om lekvocht uit een niet dichte verpakking van etenswaar op te vangen, bijvoorbeeld bij vis.
 
Voor meer informatie kunt u terecht op de paina van de rijksoverheid.
 
    31-01-2016 21:23     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies